Museoviikko

Kansainvälinen museopäivä FB-live

Tervetuloa virtuaalikierrokselle On the Edge - Äärellä -nykykeramiikan näyttelyyn, livelähetys Rovaniemen taidemuseon facebook-kanavalla!

Korundi tarjoaa kesällä laajan katsauksen kotimaisen keramiikkataiteen huipputekijöiden tuotantoon. Monipuolisessa näyttelyssä nähdään, miten keramiikan perinteiset työtavat, taidot ja materiaaliosaaminen taipuvat uudenlaiseen ilmaisuun.

On the Edge – Äärellä on materiaalikeskeinen näyttely. Nykytaidenäyttelyissä pyritään usein häivyttämään materiaalisuutta. Nyt materiaali, keramiikka on pääosassa. Näyttelyyn on valittu keramiikkaa materiaalinaan käyttäviä käsityöläisiä, muotoilijoita ja kuvataiteilijoita. Moni heistä seikkailee usean roolin rajamailla, eikä halua itseään määriteltävän liian tarkasti mihinkään näistä kategorioista.

Näyttelyn esillepano viittaa uuden ja vanhan kohtaamiseen keramiikkataiteessa. Myös uusi, muuttuva ilmaisu perustuu vahvasti perinteisiin työtapoihin, taitoihin ja syvään materiaaliosaamiseen. Näyttelyn kahdesta salista toinen on ripustukseltaan modernistinen. Sen lähtökohdat ovat nykyaikaisessa minimalismin ehdoilla tehdyssä valkoisessa näyttelyarkkitehtuurissa. Toinen sali taas viittaa aikaan, jolloin eurooppalaiset museot syntyivät. Sali on tiheästi ripustettu ja sen sävyt ovat vahvoja. Yksittäiset objektit on nostettu jalustoille kuin korvaamattomat aarteet ja kontrasti nykyaikaan on voimakas.

Näyttelyyn on valittu jokaiselta tekijältä yksi objekti korostaen jokaisen teoksen ainutlaatuisuutta. Teosten kokoerot kertovat paitsi materiaalin monipuolisesta käytöstä myös tekijöiden erilaisista intentioista. Muotokieleltään pelkistetyissä teoksissa näkyy modernin muotoilun perinne, joka Suomessa heijastuu muotoilun lisäksi myös käsitöihin ja veistotaiteeseen. Kaavaa rikkovat runsaat ja leikittelevät teokset. Mukana on niin primitiivisten tuhkalasitteiden ja savun värjäämiä pintoja kuin äänen ja videon avulla tilaan levittäytyviä teoksia.

Näyttelyn ovat kuratoineet ja suunnitelleet Veikko Halmetoja ja Riikka Latva-Somppi. Maailman pohjoisin Arktinen keramiikkakeskus (ACC) toimii näyttelyn tuottajana. Näyttelyn teema On the Edge – Äärellä heijastaa keramiikkataidetta jatkuvassa muutoksessa ja Suomen arktista sijaintia Euroopan reunalla. Näyttely on osa syksyllä 2021 International Academy of Ceramics (IAC) -järjestön On the Edge-nimistä virtuaalikongressia. Näyttely esittelee järjestön suomalaisten tai Suomessa asuvien jäsenten tuotantoa. Lisäksi näyttelyyn on valittu kolmetoista Suomessa asuvaa keraamisen luovan alan osaajaa.

Kausi:
18.5.2021 (13-13.30)

Rovaniemen taidemuseo Korundi
Sijaintiosoite: Korundi, Lapinkävijäntie 4, 96100 Rovaniemi

Puh. museo (016) 322 2822
Puh. toimisto (016) 322 8589

www.korundi.fi

Aukioloajat
Juhannusaattona 19.6. klo 11-16. Suljettu juhannuspäivänä 20.6. sekä jouluaattona 24.12. ja joulupäivänä 25.12.

Pääsymaksut
Pääsymaksut 2020: 10/8/6€, kausikortti 35€
Pääsymaksut 2021: 10/8/6€, kausikortti 35€