Museoviikko

Pienet paatit

Pienet paatit -näyttely esittelee satakuntalaisten laivojen ja veneiden pienoismalleja.

Rosenlew-museon Pienet paatit -näyttelyn pääosissa ovat satakuntalaisten laivojen ja veneiden pienoismallit, mallien esikuvina olleiden laivojen tarinat sekä pienoismallin rakennus.

Näyttelyssä esitellään viideltä eri rakentajalta yhteensä 13:n eri laivan tai veneen pienoismallit.

Monet näyttelyssä esiteltävistä laivoista liittyvät ulkomaankauppaan. Näyttelyn iäkkäin satakuntalainen laivavanhus on Ahlaisissa 1857 rakennettu purjelaiva Emma, joka lähtiessään kuljetti puutavaraa ja tullessaan toi mm. kahvia ja suolaa. Emma sai porilaiset pienoismallinrakentajat tarttumaan työhön 160 vuotta myöhemmin.

Kaikkein tuorein tapaus on sukellusalus MIR. Sen pienoismalli on muista näyttelyn malleista poiketen teollinen tuote. Rauma-Repola Oceanicsin vuonna 1987 valmistaman MIRin koesukellukset tehtiin Porin edustalla. MIR-sukellusaluksiin liittyy myös poikkeuksellinen ulkomaanpoliittinen kriisi. Yhdysvallat pyrki kieltämään Suomelta alusten myynnin Neuvostoliittoon. Kaksi alusta kuitenkin valmistettiin.

Näyttely on toteutettu Rosenlew-museon ja Satakunnan Museon ystävät ry:n yhteistyönä. Pienet paatit - satakuntalaisten laivojen ja veneiden pienoismalleja on esillä Rosenlew-museossa 13.2.2022 asti.

Kausi:
27.4.2021–14.2.2022

Rosenlew-museo
Sijaintiosoite: Kuninkaanlahdenkatu 14, 28100 Pori

Puh. museo (02) 621 1866

www.pori.fi/rosenlew-museo

Pääsymaksut
6 /3/2,5 €