Museoviikko

Karismaattinen megafauna - Lintuja ja nisäkkäitä Lapin maakuntamuseon kokoelmista

Lapin maakuntamuseon luonnontieteellisen kokoelman linnut ja nisäkkäät ovat olleet piilossa yleisön katseilta 1990-luvun puolivälistä lähtien. Tämä täytettyjen lintujen ja nisäkkäiden kokoelma koostuu lähes kolmestasadasta lajista täytettyjä eläimiä, joista suurimman osan ovat preparoineet Aarne Hellemaa (1905—1962) ja Veikko Salkio (1912—2006). Laaja kokoelma lahjoitettiin jo vuonna 1952 Rovaniemen kauppalalle, ja se liitettiin osaksi museon kokoelmia Lapin maakuntamuseota perustettaessa 1975.

Museon luonnontieteellinen kokoelma oli useita vuosikymmeniä nähtävillä mm. Rovaniemen pääkirjastossa ja myöhemmin vanhalla rautatieasemalla. Museon toimintojen muutettua Arktikumiin 1990-luvulla, tälle kokoelmalle ei ollut enää pysyvää näyttelytilaa. Hyvin usein ihmiset ovatkin kyselleet missä nämä linnut ja muut eläimet nykyisin sijaitsevat. Tätä upeaa kokonaisuutta, johon kuuluu myös kalloja ja linnunmunia, säilytetäänkin yleisöltä näkymättömissä kokoelmavarastolla Arktikumissa Rovaniemellä.

Kokoelma on varsin näyttävä ja hyväkuntoinen, ja sen esiin nostamista on suunniteltu jo pitkään. Lapin maakuntamuseon omaa tuotantoa olevassa Karismaattinen megafauna -erikoisnäyttelyssä Arktikumissa ei kuitenkaan esitellä pelkästään tätä vaikuttavan näköistä kokoelmaa, vaan näyttelyssä kerrotaan myös Suomen “megafaunan” nykytilasta, luonnon monimuotoisuudesta ja sen uhista, evoluutiosta, taksonomiasta ja luonnontieteellisten kokoelmien merkityksestä tutkimukselle.

Näyttelyn nimestä:
Karismaattisina lajeina pidetään useimpia lintuja ja nisäkkäitä, koska ne ovat suurikokoisia, värikkäitä, tai ääntelevät kauniisti. Perinteisesti megafaunalla tarkoitetaan mm. viimeisimmän jääkauden jälkeen sukupuuttoon kuolleita lajeja, kuten mammutteja tai villasarvikuonoja. "Karismaattinen megafauna" tarkoittaa tässä yhteydessä kaikkia lintuja ja nisäkkäitä, jotka ovat suurempia kuin useimmat selkärangattomat eläimet, ja jotka kiinnostavat ihmisiä yleensä huomattavasti enemmän kuin vaikkapa nivelmadot, hämähäkit, punkit tai hyönteiset.

Kausi:
16.3.2021–29.5.2022

Lapin maakuntamuseo
Sijaintiosoite: Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi

Puh. museo (016) 322 3260 / Arktikumin info

http://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Kulttuuripalvelut/Museot/Lapin-maakuntamuseo

Aukioloajat
Avoinna 2022: ma suljettu, ti-su 10-18, jouluaattona 24.12. suljettu

Pääsymaksut
15/9/5€

PALVELUT

  • Auditorio
  • Kahvila
  • Kokoushuone
  • Museokauppa
  • Pysäköintipaikka
  • Ravintola