Museoviikko

Vantaan kaupunginmuseo *

Museon kuvaus
Vantaan kaupunginmuseo sijaitsee Tikkurilan vanhalla rautatieasemalla. Se on Suomen ensimmäisen rautatien alkuperäisiä asemarakennuksia. Rakennus oli valmis, kun säännöllinen liikenne Helsingistä Hämeenlinnaan aloitettiin maaliskuussa 1862. Tiilestä muuratut rakennukset olivat myös radan pääteasemilla, mutta vain Tikkurilan asema on säilynyt. Radan asemien suunnittelija oli Hämeen läänin lääninarkkitehti Carl Albert Edelfelt (1818–1869).

Vanha asemarakennus edustaa saksalaisperäistä nk. pyörökaarityyliä. Tyyli sai virikkeitä Saksan romaanisesta kirkkoarkkitehtuurista sekä saksalaisten arkkitehtien 1800-luvun alkupuolella tutkimista Kreikan bysanttilaisista kirkoista. Saksalaiset rautatieasemat noudattivat poikkeuksetta 1800-luvun puolivälissä tätä tyylisuuntaa.

Asemarakennuksen ulkoasu on säilynyt verraten hyvin alkuperäisenä. Se kärsi vähäisiä vaurioita saksalaisten tykistötulessa vuonna 1918. Aseman ympärille rakennettiin aikojen kuluessa erilaisia ulkorakennuksia. Niitä olivat mm. vesitorni höyryvetureiden vedenottoa varten, resiinavaja, varastoja sekä asuinrakennuksia rautatiehenkilökunnalle. Tänä päivänä jäljellä on vain tiilinen asemarakennus.

Alakerroksessa sijaitsivat eri matkustusluokkien odotushuoneet. Herrasväen odotustilat olivat erillään sivummalla, kun taas rahvaan odotushuoneen läpi kuljettiin asemalaiturille. Aseman toisessa kerroksessa asui asemapäällikkö ja kolmannessa kerroksessa rautatievirkamiehet perheineen.

Tikkurilan vanha asema poistui käytöstä uudemman asemarakennuksen valmistuttua vuonna 1977. Tämän jälkeen siellä oli asetinlaitteita ja henkilökunnan sosiaalitilat. Ylemmissä kerroksissa asuttiin vuoteen 1986. Tuolloin Vantaan kaupunki vuokrasi rakennuksen VR:ltä kaupunginmuseon käyttöön. Korjaustöissä talo palautettiin lähes alkuperäiseen asuunsa; sisätiloista mm. poistettiin myöhemmin tehtyjä rakenteita. Vuonna 1986 perustettu Vantaan kaupunginmuseo avasi ovensa yleisölle Tikkurilan vanhalla asemalla joulukuussa 1990. Asemarakennus on sittemmin siirtynyt Vantaan kaupungin omistukseen.

Vantaan kaupunginmuseo on toimialueensa kulttuuriperinnön ja -ympäristön asiantuntija. Museo tutkii ja esittelee Vantaan ja sen edeltäjän Helsingin maalaiskunnan historiaa sekä kerää kokoelmiinsa siihen liittyvää esineistöä, kuvamateriaalia, asiakirjoja, muistitietoa sekä kirjallisuutta.Museo osallistuu myös kulttuuriympäristöön liittyviin kysymyksiin, erityisesti sen hoitoon ja suojeluun. Museo julkaisee tutkimusaiheisiinsa liittyvää kirjallisuutta.

Sijaintiosoite: Hertaksentie 1, 01300 Vantaa
Postiosoite: Tikkurilan vanha asema, Hertaksentie 1, 01300 Vantaa

Puh. museo: 040 7084551
Puh. toimisto: 040 8380401

Verkkosivut
www.sivistysvantaa.fi/vantaankaupunginmuseo

Sähköposti
kaupunginmuseovantaa.fi, etunimi.sukunimivantaa.fi

Aukioloajat
Ma: -
Ti: 10:00-17:00
Ke: 10:00-17:00
To: 10:00-17:00
Pe: 10:00-17:00
La: 11:00-16:00
Su: 11:00-16:00

Pääsymaksut
0 €

Palvelut

  • Museokauppa
  • Pysäköintipaikka

Esteettömyys

  • Esteetön sisäänpääsy osaan tiloista Esteetön kulku tilapäisesti vain museon 1. kerrokseen.
  • Esteetön wc
  • Invapysäköinti

*

Ajankohtaiset näyttelyt

Lisää näyttelyitä ja tapahtumia löydät osoitteesta www.museot.fi/nayttelykalenteri